După o absență seculară care a durat vreo două săptămâni :), am băgat gaz și am dat iar drumul motoarelor tiparniței din cutia cu maimuțe. 🙂 Așa că:  Pe locuri… Fiți gata … Start!!! … Motor … Acțiune!!!! 

Stimați cititori, stimate cititoare, îngăduiți-mi să vă fac o confidență. Am o nouă dragoste, Iubesc vinul. 🙂 * Nu degeaba cânta Maria Tănase ”Bun îi vinul, mie-mi place …” așa cum nici Păstorel Teodoreanu nu mințea când spunea că ”Vinul este o ființă … vie, pentru că se naște, trăiește și moare. Păcat că nu se reproduce.

Nu, nu m-am trezit dintr-o dată că îmi place vinul. Pot spune că m-am întâlnit ce câteva ori cu el în viața mea. Soarta, de… 🙂 până la urmă, cine nu s-a întâlnit cu el măcar odată în viață? Și cine nu s-a întâlnit, să se ducă măcar la muzeu dom’le. Păi da, nu am glumit când am zis că e lucru serios cu el, drept pentru care, are muzeu la Drăgășani. (și nu cred că este singurul din țară).

Și DA, dacă îți place vinul, ți se poate ridica statuie. Martor stă ”Nea Ghiță chelarul” , o statuetă cocoțată pe o balustradă la Carul cu Bere. Nea Ghiță și-a dedicat viața îngrijirii vinurilor din pivniță, știind exact ce vin se poate consuma sau care mai trebuie să mai stea la învechit ca să prindă buchet.

De ce m-am ridicat în picioare și am declarat ferm că iubesc vinul? Pentru că, iar aici afirm cu timiditate, am început să înțeleg despre ce e vorba în această ecuație. Cum am reușit? Am participat la un eveniment extraordinar, la o întâlnire cu un ”virtuoz” al vinurilor, Maestrul somelier, Sergiu Nedelea. Cum s-ar zice, un om de vinuri :). Spusă de el, povestea vinului este ”spumoasă” și foarte interesantă.

Cum să nu fie interesantă când am aflat că Feteasca Neagră, băută și răsbăută, a fost cultivată tocmai din neolitic. Da fraților, acest vin, este legendă. La Cucuteni s-au găsit semințe de Fetească neagră, vechi de 7000 de ani. OMFG!!! Așa că dacă beți un pahar de Fetească Neagră de Cotnari, să știți că e înobilat cu o vână groasă de istorie.

Și încă una, dar de data asta e doar o presupunere. Dar de ce să nu ne lăudăm, că e la liber. Botanistul A.  Griesbach susține că  ,,patria viței de vie trebuie căutată în ținuturile păduroase, bogate în liane ale Pontului și ale Traciei, până dincolo de Dunăre”. Chiar și în Iliada lui Homer se menționează că războinicii greci s-au dus în Tracia să găsească vinul. Așa că fraților, producem și bem vin dinainte să știm să plugărim :). Să mai zică cineva că nu suntem buni la nimic. Acum nu știu ce să zic, cei care se consideră urmașii romanilor or fi băutori de bere. Dar ăștia cu lobul urechii mai mic și lipit bem vin vere, nu vrăjeli :). Și ca să duc lauda până la capăt, locul de naștere al lui Dionysos, zeul vinului, este Tracia. Hip Hip, URA!!!

Ce să o mai lungim cu istoria, de băut știm să cultivăm, ca să zic așa. Închei partea de poveștiri istorice cu spusele lui Dimitrie Cantemir care consemna că vinurile produse în Moldova se vindeau pe la Țaringrad, Varșovia, Viena, iar cele muntenești le erau dragi turcilor și egiptenilor. Frumos, nu? Cred și eu. Mai ales când auzi că Napoleon bea vin de Cotnari? Se umflă pieptul de mândrie. 🙂

S-a adunat ceva scriere și eu nu am spus mai nimic de cum se bea. Cred ca nu o sa ma mai lungesc și o să las trei somelieri celebri să vă povestească despre cum se bea vinul.

Dacă o să fie cerere, o să mai scriu și despre clasificări, gusturi și moduri de servire, care ce și cum.

La bună vedere. Dublă sau triplă. Asta acum nu mai depinde decât de portofel.

Gud bai!!!

*adaptare după Așa-i în tenis – Toma Caragiu

P.S. Îi mulțumesc domnului Sergiu Nedelea pentru filmuleț. Mai multe informații pe acest subiect puteți găsi pe site-ul dânsului, WineTaste