Tot stau și mă minunez de fiecare dată când îmi mai arunc câte un ochi pe la emisiunile de știri. Toată lumea vorbește numai în coduri. Absolut toți sunt specialiști în coduri. ”Vine codul galben, ba nuuuu ala portocaliuuuu … să mergem să rupem în două magazinul din colț ….!!!!” Și jap căte o melodie din Titanic, așa ca să ințelegem cât de groaznic o să fie. Plus slow motion la greu :). Ala e preferatul meu. Orice lucru normal, redat cu încetinitorul și cu o melodie apocaliptică pe fundal devine grozăvie. Iadul pe pământ.

Așa că mi am mai suportat și am scotocit un pic că să văd ce reprezintă de fapt aceste coduri meteo care ne-au acaparat. Priviți și memorați, cu șiință la teveu să vă uitați:

Codurile avertizărilor meteo

Codul verde înseamnă că nu se prognozează fenomene meteorologice periculoase, vremea având un aspect general normal.

Codul galben semnifică fenomene meteo obișnuite pentru zona respectivă dar care temporar pot deveni periculoase pentru anumite activități și se recomandă urmarirea periodică a evolutiei fenomenelor meteo pentru detalii cu privire la intensitatea fenomenelor in zilele urmatoare.

Codul portocaliu avertizează asupra unor fenomene meteo de intensitate mare, cu vânt, ninsori abundente, sai ploi însoțite de descarcări electrice, care pot provoca viituri pe râurile mici, sau în cazul ninsorii asociate cu vânt puternic pot provoca întreruperi ale curentului electric, acoperișurile pot fi avariate, se pot rupe crengi și chiar copaci, iar circulația poate fi perturbată sau chiar blocată.

Codul roșu se referă la fenomene meteorologice periculoase de intensitate foarte mare, vânt, ploi abundente și descarcari electrice, viscole, ce pot provoca întreruperi de electricitate şi de comunicaţii pe termen lung, se pot produce pagube importante atât în zonele locuite, cât şi în cele agricole, mai ales în zonele împădurite, iar circulaţia – atât pe şosele, cât şi pe calea ferată – poate deveni dificilă pe zone extinse.

 

Cam astea au fost codoasele. Eu mi-am făcut datoria civică de cetățean. Recunosc că definițiile nu îmi aparțin, le-am compilat din căutarile de pe net. O să mai pun în încheiere un filmuleț cu celebrul viscol din 1954, viscol cu care ne amenință știriștii. Am citit pe undeva că și inchiziția îți arăta în prima fază sculele. Dacă nu erai impresionat și vărsai tot, începeau să le folosească. Îți arată imaginile și pe urmă îți dau cu codul peste unghii. 🙂 ”Inghite vere, că dacă nu, așa o să ajungi!!!”

Și ca să nu uit. Filmulețul este luat de pe Youtube. Dacă maeștrii păpușari nu pun capăt mizeriei numite ACTA, pa filmulețe. Și probabil că și pa Blogul lui Meleacă.