racealaDe ceva vreme și când zic ceva, să fie anișori buni puși la păstrare, mă tot distrez cu tema asta a curentului provocator de răceli și alte chestii îngrozitoare ce distrug pe bandă viețile liniștite ale românilor. M-am pus pe treabă și am dat drumul la taste după ce dimineață am asistat la o discuție hazlie pe FB. Cum sunt un fan declarat al lui Caragiu zis și Toma de câte ori aud pe cineva cum se strâmbă și zice pe un ton tăios că ”îl trage curentul” îmi aduc aminte de replica pe care i-a dat-o Marin Moraru în Actorul și sălbaticii ”… și ce-i cu căciula asta în casă, că ții căciula aia în casă? Da șe, aista-i casă? Aista-i balamuc. Din prișina corentului monseur că trage ca pișălăul”. Am încheiat citatul :). Acu cum dracu o trage pișelăul, nu știu și parcă nici nu am curiozitatea, da cu corentul pe la șale, urechi, cap, creier, stomac sau alte părți esențial trebuitoare tot nu mă pot împăca. Mai ales când stai într-o cameră cu încă 20 de inși și se face o căldură înfiorătoare iar tu nu ai cum să deschizi geamurile sau să dai drumul la nenorocitul ăla de aer condiționat pentru că întotdeauna cel puțin două duduci răcesc la ovare.

Nu are rost să spun că am citit o grămadă de articole scrise în presa de specialitate (aia medicală, nu tabloide) în care medici cu esperență declarau că acest curent nu atacă decât populația mioritică pentru că nemții, englezii și alte popoare mai de prin vest s-au imunizat de mult prin faptul că au refuzat să-și includă în dicționare termenul de curent și prin minune … a fost eradicat. 🙂

Prin 2005 The Telegraph publica un articol super haios despre cur-rent-ul românesc (textul integral l-am luat de aici). Mai jos încerc o traducere cu engleza mea de baltă: ”În România, cea mai mare amenințare la adresa vieții cotidiene nu sunt sărăcia, schimbările climatice sau al-Qa’eda. Este aerul care se mișcă. Ventilatoarele, aerul condiționat și ferestrele deschise nu sunt –  cum m-am gândit – mecanisme utile pentru a genera o briza răcoritoare, sau pentru a da un pic de respiro când temperaturile de vară urca la aproximativ 40 de grade. Ele sunt arme de distrugere în masă.” (…) ”Atat acasa cat si la locul de muncă, panica va izbucni dacă vreodată două ferestre, sau o fereastră și o ușă, au fost deschise simultan, iar cineva va alerga pentru a închide, zicând „curent!” (…) ”Sa dovedit că „cur-rent”, sau curentul de aer care circula atunci când două ferestre sunt deschise, este acuzat în România pentru aproape fiecare boală la care te poți gândi Dureri de dinti, dureri de cap, răceală, gripa, meningita, paralizie, chiar moartea – toate sunt aparent rezultatul mișcarii aerului. Acest lucru mi-a fost confirmat în mod solemn de mama lui Vasile, care tocmai s-a retras dintr-o cariera de 30 de ani de asistentă medicală”  – de Debbie Stowe – The Telegraph.

Huh, mai aveam puțin și traduceam tot articolul și intram în pericolul de a fi tras de curentul de opinie pe la creier și cine știe ce scriam până la sfârșit.

Frați români, curentul nu provoacă nimic. Cel mult, prin răcirea zonei în care există un focar de infecție, el grăbește apariția durerii. Dar ea oricum exista și s-ar fi manifestat. Iar într-o zi caniculară, cât de rece trebuie să fie pârdalnicul de curent pentru a reuși să producă acea modificare de temperatură? Chiar mă gândeam cât de rece ar trebui să fie o podea și cât de scurte picioare ar trebui să aibă o femeie pentru a răci la ovare? 🙂 (BTW anexita este provocată de bacterii)

Să mai zic? Nu cred că mai este cazul 🙂

Cred că totuși mă duc acasă să-i dau nevestii șuba că nu e de joacă cu ovarele. Mai ales că nu știu cum să le dau batiste ca să-și sufle nasul 🙂