Am început săptămâna trecută seria românilor care au ieșit în evidență cu ceva. Și am ales un biciclist. Ca să nu se supere că îl las singur, azi am să vorbesc despre o surata de-a lui, care a stabilit la rândul ei un record. Poate că nu este un record nemaipomenit, dar a fost prima femeie din lume care a ocolit singură pe bicicletă întreaga Europă. E? O fi mult, o fi puțin?

20 000 de kilometri și 1000 de ore în șa pe parcursul a doi ani. Eu zic că merită un loc în galeria mea de ROMÂNI! Mai ales că totul se întâmpla în 1937.

Cu ce a plecat la ea această fiică de marinar? ”Tenacitate, curaj și bună dispoziție. Bani. Bicicletă bărbătească, ușoară, roțile normale, nu de curse. Un rucksac. Două bidoane. Două rânduri de camere pentru roți. Una geantă cu tot materialul și scule pentru reparat. Harta cu șosele. Un revolver, la cingătoare, de care nu trebuie să uzezi, să n-ai de-a face cu autoritățile. Două schimburi de rufe, pe care la nevoie le schimbi cu altele noi, aruncându-le pe cele vechi. Un ibric, spirtieră și o cană de ceai. O mică farmacie. Moralitate și manieră multă – gândește-te că reprezinți o națiune. Viteză – 15 -20 km pe oră; numai așa poți rezista la un drum lung. Pașaport. Recomandațiile de la forurile noastre sportive” – povestea Gina Burileanu în broșura O călătorie cu bicicleta. 

Moralitate și manieră multă. Așa gândea o tânăra de 18 ani, fiică de marinar ce a văzut lumina zilei pe un vapor românesc.  Așa a și fost primită în toate țările pe care le-a străbătut. Iar drapelul românesc fâlfâia prin toate țările pe care le străbătea. Și au fost ceva, nu glumă:

 A pornit în toamna lui 1935 spre Ungaria, Cehoslovacia, Polonia, Letonia, Estonia, Finlanda, Suedia, Danemarca, Germania, Olanda, Belgia, Franța, Spania, Italia, Grecia și Turcia. În Constantinopol s-a încheiat lunga ei călătorie către casă. La 9 ianuarie 1937 un vapor românesc o debarca în portul din Constanța și  devenea prima femeie din lume care a ocolit singură pe bicicletă întreaga Europă.

Nicolae Iorga prefața în broșura publicată la întoarcere de Gina Burileanu – ”O călătorie cu bicicleta”: ”Țările și popoarele nu se învață decât văzându-le, cartea nu poate înlocui niciodată ceea ce spune realitatea.” Românca noastă a ales o modalitate inedită de a le vizita. Acum am putea spune că a fost verde. 20 000 de km și poluare zero.

Parafrazându-l pe Andi Moisescu, MĂ-NCLIN!!!

P.S. Ca să închei într-un ton vesel, vă mai las și un link către un interviu  postat de Matilda în Metropotam. Interviul este dat de Maria Mihaescu, celebra ”Cona Mița Biciclista”, prima femeie din Romania care s-a plimbat pe bicicletă,. Nu stiu dacă este real, dar în mod sigur este spumos. 🙂 Gud bai !