Se poate sa fie hazardul sau cine stie ce altceva, dar ca in ultima vreme sa ma tot lovesc de religie si de fanii ei. De fapt, daca stau sa ma gandesc si sa analizez,  povestea e mult mai veche. Practic, ea a inceput in momentul in care am refuzat sa mai cred fara sa trec prin filtrul mintii informatiile primite din exterior. Povestea a devenit mai interesanta in momentul in care am descoperit definitia paradigmei care zice asa:

Paradigma este o constructie mentala larg acceptata, care ofera unei comunitati sau unei societati pe o perioada indelungata o baza pentru crearea unei identitati de sine si astfel pentru rezolvarea unor probleme sau sarcini”

Toata treaba asta suna a prosteala pe fata. A clasicului „trebuie pentru ca asa vreau eu (imperativ)”. Poate pentru unii suna bine, dar pentru mine nu. De ce zic ca e nasoala treaba. Pai dom’le, daca esti destept iti creezi un instrument perfect, cum ar fi o comunitate. Sa ne intelegem, nu ma leg de fundamentele religiei si nici nu comentez existenta sau inexistenta lui Isus. Insa, abia acum vine partea interesanta. PR-ul. Da, PR-ul, adica bla-bla-ul. Adica sa reusesti sa controlezi o masa cat mai mare de oameni folosindu-te de ceva intangibil.

Cea mai facila explicatie a modului in care se formeaza o paradigma (adevar incontestabil) este experimentul maimutelor (din cate stiu neste englezoi l-au facut. Nu stiu daca sunt celebrii cercetatori britanici 🙂 ):

Un grup de oameni de stiinta au pus intr-o cusca opt maimute si in mijlocul custii o scara, iar deasupra scarii o legatura de  banane. Cand o maimuta se urca pe scara sa ia banane, oamenii de stiinta udau celelalte maimute care ramaneau jos cu o apa extrem de rece. Dupa ceva timp, cand o maimuta incerca sa urce scarile, celelalte nu o lasau sa urce.

Dupa un timp, nicio maimuta nu se mai suia pe scara, in ciuda tentatiei bananelor. Atunci oamenii de stiinta au inlocuit o maimuta.  Primul lucru pe care l-a facut aceasta a fost sa se urce pe scara, dar a fost trasa inapoi de celelalte si batuta.

Dupa cateva batai noua maimuta nu se mai urca pe scara. A fost inlocuita o a doua maimuta si s-a intamplat acelasi lucru. Prima maimuta inlocuita a  participat cu entuziasm la bumbacirea noii venite. O a treia maimuta a fost  schimbata si lucrurile s-au repetat. Incet, incet, toate maimutele au fost inlocuite.

In final, in cusca erau opt maimute care, desi nu primisera niciodata o baie cu apa rece, continuau sa loveasca maimutele care incercau sa ajunga la banane.

Simplu, paradigma a fost creata. Crede si nu cerceta!!!.

OK, povestea e haioasa, educativa chiar. Dar ce se intampla cu o multime imensa de milioane de oameni care cred si nu cerceteaza? Ei bine, acei oameni devin un instrument perfect. Pot fi folositi in orice scop. Pana acum istoria ne-a demonstrat cat de bine si-au facut datoria. Razboaie peste razboaie au fost duse in numele Domnului de care oameni manipulati cu usurinta. Si asta doar pentru ca au crezut fara sa isi puna intrebari.

Dar micuta trebsoara s-a mutat si in onlain, in retelele sociale. In septembrie, Florenta scria ca Jesus incearca sa-si monetizeze Pagina de Facebook. Jesus avea atunci 8.552.337 fani. Acum, Jesus Daily, la numai o luna de la articolul Florentei, pagina are 9.697.319 fani. Mie mi se pare ca e inspaimantator. Nici nu vreau sa ma gandesc ce pot face la comanda aproape 10 milioane de fani. Online!!!