Printre ciudateniile pe care le tot aduc in casa si nevasta le scoate pe furis afara 🙂 am salvat doi dorobanti. Da, dorobanti. Domnii dorobanti sunt cam balatruci :). In buletinul lor scrie ca de fapt sunt de etnie trovanta. Iar astora care nu le place sa se dea mari le spun concretiuni grezoare (nu grețoase 🙂 )

Hai ca pana cum am reusit sa ne intelegem. (Muhaha ha ha!!!)

Unii mai nerabdatori or sa inceapa sa bata din picioare si sa mormaie in surdina ca nu mai intra in viata lor aici. Adica am scris 500 de caractere si nu am spus nimic. Ba am spus si o sa mai spun.

Hai ca va dau de-nteles.

Balatrucii astia sunt de fapt aglomerari de nodule sferice sau cu forma neregulata formate din roci sedimentare.

Pai zi asa ma nene!!! (or sa comenteze ultimii ramasi cu ochii in pagina. Iar ne aburesti cu bolovanii tai grețosi, pardon, grezosi)

Pe bune ca nu e abureala. Sunt fenomenale.Si ca sa nu mai va inebunesc, va pun pe tava si etimologia lor. Uzual (stiintific) se foloseste termenul de concretiune grezoasa. Unii cercetatori prefera termenul de trovant. In popor sunt numite balatruci sau dorobanti.

De ce o tot tin eu ca sunt superbe. Ei bine, pentru ca natura, in ingeniozitatea ei a creat aceste “statuete” de o varietate impresionanta, unele imbracand forme zoomorfe sau antropomorfe, atfel reusind sa-l bata pana si pe marele Brancusi. Chiar exista voci care soptesc ca de fapt Brancusi s-a inspitat din aceste opere minunate ale naturii. Posibil, mai ales ca la Costesti, care e destul de aproape de Hobita, satul natal al maestrului este o mare aglomerare de concretiuni grezoase.

Umbla vorba ca cercetatorii astia nu ar sti nimic, si ca degeaba ii dau ei cu aglomerari de nisip cimentat cu carbonat de calciu si ca varietatea formelor este data de valoarea factorilor si elementelor mediului de concretionare. NȚ, abureala …

… Pe inserat, cand dispar aparatele foto purtate de tropaitori spre cabane cu ciorbe si friptane, pietrele se aduna la sfat de taina. Poarta in burta oua de dinozaur si sunt incarcate de o energie mai pozitiva decat plusul de la baterie. Daca te uiti mai atent reusesti sa vezi balaurii adormiti in stanca. Nu te lasa pacalit de formele lor domoale, ei doar asteapta un semnal de taina si atunci se vor descolaci si isi vor arata forma lor de grozavie. (cred ca am vazut prea multe filme:) )

Ce sa spun, spusul ca spusul, dar o calatorie pe dealul Feleacui sau pe la Costesti iti poate scoate in cale „a statue made by Nature”. Calatorule, nu o distruge, minunea din mana ta nu are decat 10 – 13 M.a. vechime si vine tocmai din sarmatian.

Daca nu iti plac plimbarile in natura le mai poti admira la Muzeul de Stiinte Naturale din Bistrita sau in Rezervatia Naturala Muzeul Trovantilor Costesti.