Salutare națiune! Long time no see! Nu fusei in chefuri de scriitură și nici acum nu mă prea înghesui. Dar fusei la un eveniment draguț, exact pe placul meu, adică cioburi. Bine, super cioburi, lipite si expuse frumos. Am participat la deschiderea unei expoziții dedicate ceramicii grecești. Expoziția prezintă o frântură din colecțiile Muzeului Național de Antichități  și va poposi o vreme la muzeul din urbea noastră, pe numele lui, Muzeul Dunării de jos. Astăzi e noaptea muzeelor așa că nu ezitați să o vizitați. Ceramica din Grecia antică a atins la vremea ei cel mai înalt grad de artă și este o mărturie a vieții și culturii vechilor greci. Ei au pictat iar noi ne minunăm.

Nu vreau să întru în prea multe detalii, așa că vă spun pe scurt că arta decorării vaselor grecești a evoluat de la motive geometrice diverse spre reprezentări mai complexe și mai fine, antropomorfe și zoomorfe. Picturile zoomorfe de pe vase reprezintă grifoni, sfincși sau lei, iar cele antropomorfe abundă de scene de luptă sau de vânătoare. Pe lângă evoluția reprezentărilor asistăm și la o tranziție de la stilul negru, inventat în Corint, caracterizat prin reprezentarea figurilor cu negru pe fondul roșiatic al lutului spre stilul roșu pe fond negru. Temele sunt completate cu scene din viața cotidiană.

Și nu înainte de încheiere să va zic vreo două vorbe și despre Colecțiile Muzeului Național de Antichități (Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” al Academiei Române) La baza colecțiilor stau donatori pasionați din secolul XIX – început de secol XX. Printre donatori se află generalul Nicolae Mavros – fost inspector general al carantinelor Dunării între 1829 – 1859 și secretar al domnitorului Alexandru Șuțu. Nu se știe de unde a achiziționat vasele. Alți mari pasionați de antichități care și-au doat colecțiile către Muzeul de antichități au fost Duiliu Zamfirescu, Lidia Filipescu, D. Papazoglu.

Vedeta colecției expuse la Călărași este o hydrie attică cu figuri roșii din sec. V î.Chr. cu scene reprezentând thyasos-ul dionysiac. Vasul a făcut parte din colecția lui Nicolae Ceaușescu și a fost recuperat după revoluție din Palatul primăverii. Umblă vorba că vasul i-a fost făcut cadou conducătorului iubit ce către mafia siciliană. Interesant, NU?

Fusei destul de scurt. Ar fi fost multe de spus, dar în locul vorbelor o să vă las o prezentare pe care am primit-o prin bunăvoința domnului Neagu, directorul muzeului nostru. Vizionare plăcută! Și nu uitați să profitați de noaptea muzeelor!